Marjan Unger 11. 02. 1946 – 27. 06. 2018

22 January 2018

INTERVIEW

Marjan Unger schonk honderden juwelen aan het Rijksmuseum: ‘Sieraden symboliseren een oerkracht’

In 2010 schonk ze 500 sieraden uit haar verzameling aan het Rijksmuseum. Nu heeft kunsthistorica Marjan Unger (71) ook de rest van de collectie, 200 stuks, weggegeven. Ze was van plan dat ‘ooit’ te doen, maar de aanleiding dat dit eerder gebeurt is een verdrietige: ze is ongeneeslijk ziek.

Ze wilde eerst niet toegeven dat ze een verzamelaar is. En dan nog wel van sieraden. “Dat klinkt zo bezitterig.” De aanstekelijke lach van Marjan Unger (71) klinkt door haar woonkeuken. Ja, lachen kan ze nog steeds. En ook nog genieten van het leven en de dingen die dat veraangenamen. Ze wijst naar de schaal met mooie chocolaatjes ‘die we allemaal moeten proeven’. Genieten, zelfs nu ze terminaal ziek is. Zo, het hoge woord is er meteen maar uit. Ze heeft vooraf zitten dubben of dat wel in de krant moet. Niet dat ze haar sombere prognose na uitgezaaide botkanker niet onder ogen wil zien. “Misschien heeft dat te maken met mijn favoriete onderwerp. Sieraden symboliseren een oerkracht. Alle menselijke lusten en lasten zijn in sieraden tot uiting gekomen.”

lees meer: https://www.trouw.nl/cultuur/marjan-unger-schonk-honderden-juwelen-aan-het-rijksmuseum-sieraden-symboliseren-een-oerkracht-~af00902a/

Pin It on Pinterest

Share This